Wednesday, December 29, 2010

'Lin Azlina 2nd GA Riang Ria"


mari kita terjah apakah syaratnya...

 


syaratnya ialah:

Mickey Mouse Emoticons



Buat entri bertajuk "Lin Azlina 2nd GA Riang Ria"
siap!


da follow!



Beralamat di Malaysia xkisahla duk oversea pun kan
sudah pasti! org langkawi ja..=)



Masukkan blog Lin dalam bloglist korang (xnak buat pun xper)
haruslah...senang nak keep in touch..=)



Letak banner kat GA dalam entri dan sidebar serta link ke entri ini.
siap!



Komen entri ini dengan menyatakan link entri anda serta email anda
sudaa...=)



Friday, December 24, 2010

'saya nak duduk dalam bloglist cik lulu'

♥ LULU ♥


syarat2nya:


1. buat satu entry tentang ni yang bertajuk 'saya nak duduk dalam bloglist cik lulu'
done!

2. copy my official header ni kat entry korang and link kan skali
sudaaa....=)

3. be my follower....
done!

4. and last skali komen kat entry ni yang korang dah join and bagi skali link entry korang tu ye..
orite...=)

Thursday, December 16, 2010

Kontest blog terkemas





join contest ni juga..

nak tag :

atia qistina

naima

lynda


kalau nak join..bolehlah melawat link ni..tekan di sini

My 1st GiveAway in 2011



join GA nie..

mana tau ada rezeki kan...

nak tag :

leeza

atia qistina

mardihah

Monday, December 13, 2010

SALAM SAKARATUL MAUT .

Malam itu jam hampir 12.oomlm.aku sedang tidur nyenyak..barangkali aku baru di buai mimpi.tapi deringan telefun di ruang tamu berbunyi jelas.Dinihari yang sunyi sepi...ramai makhluk Allah telah pun"mati"dlm tidur yang teramat.Bunyi telefun di tengahmalam yg hening begini tentu mengundang berita yg kurang menyenangkan.Siapakah yg sanggup menelefun jam 12.o5 minit ?mindaku berserabut tapi fizikalku pntas mncapai gagang..aku mnjawab salam dgn suara perlahan.
suara seorang perempuan...beremosi tertahan."Kak,boleh mai rumah sekarang?""Ada apa?"spontan ayat suspenku."abang tengah sakit,nampak nazak".aku mengejutkan suamiku dn mengajak ke rumah jiranku yg hanya bersebalahan kubur.hanya 5 minit aku dan suami pun tiba,aku tinggalkan anak kecilku kpd anak keduaku.
"Ada apa mak ,malam-malam buta ni nk melintas kubur?"tanya nya dgn mata tertutup rapat.maklum tengah asyik tidur."Jaga adik-adik,mak nk tgk jiran kita sakit tenat"tanpa mmbntah dia mengangguk.Aku dn suami cepat melangkah dn bila tiba di rumah N hanya ada mentua dn anaknya yg masih kecil."Kak,masuklah.saya dah tak tau nk buat apa ni.."Kupegang tangannya dn cuba menenangkn hatinya."Sabar dan tenang".aku tahu dia mungkin ketakutan dn merasa sedih melihat tubuh suaminya terbaring kaku..hanya sesekali nafas suaminya berbunyi lemah.Seluruh tubuh tidak berdaya lagi..sesekali aku melihat wajahnya menangis.Aku tahu dia sudah dpt mengagak apa yg bakal terjd..
Aku menghulur surah Yaasin utk suamiku.Suamiku duduk di kepala dan aku duduk di hujung kaki suami N.Aku dn suami mula mmbaca surah Yaasin.Jam hampir 12.30mlm..sunyi sepi.Hanya kami bertujuh yg ada...aku dan suami yg mmbaca doa..mereka hanya memandang!
Ketika mmbaca surah Yaasin itu,suaminya menggerakkan kaki,meronta di depanku.terkena tanganku.Berlapik tudung aku perlahan memegang tangannya,suamiku turut menenangkan suami N..airmata nya menitis.mulutnya tdk mampu menuturkan sepatah kata.Sebenarnya aku telah memegang pergelangan nadi tangannya suami N.tanda-tanda Tuhan tlah menarik semua anggota tubuh dpt kurasakan.Salam sakaratul maut kian mndekati..suami N pesakit HIV kerana mngambil dadah sejak usia remajanya.Adiknya mati kerana HIV..kini abangnya turut menjejaki arwah adiknya..N,tabahkan hati..qullunafsinzaiqatulmaut..tiap-tiap yg berjiwa pastikan mati..terimalah takdir ini walau hati di rundung duka!
Beberapa bulan kemudian ketika aku ke kedai,kakak iparku bertanya"adik tak singgah rumah pak Lang ke?"Kenapa?"S sakit..kak dah ziarah,nampak uzur"selesai mmbayar harga barang aku bergegas ke rumah pak lang yg jaraknya hanya berapa meter saja dr kedai.yakni dekat dgn rumah N yg kuceritakan tadi.
Pintu rumah terbuka luas."Assalamualaikum"aku mmberi salam dn mak lang menjemput masuk.kulihat ada saudara terdekat tiga orang.org kuat masjid kami.kubahasakan'ayah dn mak"lantas bersalaman.Cepat "ayah dn mak"bertanyakan aku"dah ada wuduk?".aku mengambil wuduk dn duduk di hujung kepala S.Anak dan isterinya mmandang hiba ke arahku.Aku bersimpuh depan S yg terbujur kaku,hanya kedengaran nafas turun naik tanpa dpt lagi berbicara.Kumulakan selawat ke atas junjunngan Nabi terakhir zaman,mulakan bismillah dn bacakan Al-Fatihah.lansung mmbaca Yaasin dgn paras hormonku kian meningkat laju...aku tahu malaikat maut sedang menghampiri S...saat aku menyebut "KUN PAYAKUN"-nafasnya terhenti betul-betul di depanku.'ayah dan mak,saudara terdekat lari meluru ke arahku..ayah memangku kepala dn mmberi isyarat kpdku.Kami sama-sama mengucapkan.Asyhadu allaa ilaaha illallh,waasyhaduanamuhammadarasullah.Matanya kamitutup rapat...S juga pesakit AIDS..mengambil dadah dr awal usia remajanya...memang sudah di takdirkan begiu akhirnya kehidupan kita ..
Firman Allah:"Tiap-tiap sesuatu akan binasa dn yg kekal ituialah Zat Allah yang mmpunyai kebesaran dn kemuliaan"AR-Rahman:26
Sesaat pun masa tidak akan berganjak bila salam sakaratul telah mendekati kita.Di mana pun jua kita berada,bagaimana situasi keberangkatan menuju alam barzakh adalah dalam rahsia Allah.Kita hanya mmpu berdoa:moga-moga di hujng hayat terakhir nafas di halkum,kita dapat menuturkan kalimah syahadat dgn lancar.Alam abadi alam kekal.Pengalaman ketika bersama arwah nenek.emak dn org yg terdekat ketika berdepan dgn maut sungguh menginsafkan aku.Syukur alhamdullillah kerana aku sudah banyak berhadapan dgn saat menginsafkan itu.aku merasa betapa sengsaranya jiwa ketika berdepan dgn maut.sehingga kini aku masih terbayang semua peristiwa yg terjadi di depanku.Dan adikku mengatakan"mulutku masin"kerna bila menziarah org sakit tenat atau uzur aku sering berpesan"jgn tinggalkan dia keseorangan,temanilan dgn ayat-ayat suci Al-Quran.Bacalah surah Al-waqiaah,Ayatul Kursi dn bisiklah selalu ke telinga pesakit:Tiada Tuhan yg kusembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.Bisiklah berulangkali tanpa jemu..sehingga Allah mendengar rayuan kita.
Di sedekahkan Al-Fatihah utk semua mukminin dn mukminat.Semoga semua yg telah pergi menemui Tuhan akan di tempatkan di kubur yg ada taman-taman surga.Moga selamat meniti titian silatulrahim.Moga Allah melimpahkan Rahman dn RahimNya utk kita.Taubatku,ibadahku,hidupku berserta matiku hanya kerana Allah S.W.T.
Jiwa Bahagia.......cebisan pengalaman yg sungguh bermakna sehingga aku menyedari betapa kerdilnya diriku di depan Tuhan.Ampunkan aku Ya RABB!!!!!!!!!!!

MujaHADAH CINTA.

Rasulullah bersabda:...."aku terlihat neraka,tapi aku sama sekali tidak pernah meihat kebanyakan penghuninya adalah para wanita".
Wanita yg layak masuk surga?
Iaitu wanita yg amat penyayang,subur,cepat berbaik apabila di zalimi ia berkata:
"ini tanganku berada di tanganmu,aku tidak akan memejamkan mata selagi engkau tidak tidak redha kepadaku".
Di zaman mutakhir ini,ramai wanita kurang ilmu pengetahuan agamanya,lelaki yg kurang imannya .Di katakan suami dizaman abad ke 21 ini kian pupus nilai kepimpinannya(maaf,jika bahasa ini mmbawa mudarat).Jika suami yg elok pimpinannya,elok jua isirumahnya.Terbukti dlm institusi kekeluarga yg mmpunyai nilai murni dgn intergriti jujur,amanah dn bertanggungjawab.Memegang amanah Allah sejujurnya.Mmbentuk keluarga bahagia dgn asas keimanan yg kukuh.Mmberi layanan kasihsayang dan hak yg sepatutya di terima oleh isteri dn anak-anak .Nilai peribadi yg positif,memenuhi kriteria seorg pemimpin dlm rumahtangga.Selayaknya menerima kekurangan dn kelebihan isteri dgn hati terbuka..
Wanita mana mampu menolak atau menafikan kebaikan itu?Jika isteri itu tdk menerima semua pengorbanan spt lelaki budiman yg tersebut di atas,aku percaya wanita itu itu tdk pandai menilai ..hargailah kebaikan yg di beri!kasihsayang ,kestiaan dn kepercayaan adalah tnggak kebhagiaan rumahtangga..
Mengapa terjadinya penganiayaan kpd wanita?
Mengapa suami sanggup merampas hak seorg isteri?
Mengapa ada yg saling menuding jari dn tdk mahu mengakui kesilapan diri sndiri?
Semua ini penyebab utama kpd pengingkaran sesorg yg merasai diri di aniaya,di khianati dn mungkin juga di aniaya...
Sabda Nabi:"mereka mengingkari kebaikan.Jika engkau berbuat baik kpdnya dlm waktu yg lama,mereka selalu meihat keburukkan.ia brkata:"aku sama sekali tidak melihat kebaikan apapun darimu".
Bila tidak ada lagi mujahadah cinta sesama suami isteri,berkelanalah dua jiwa.Sama merana,sama kecewa.Di takdirkan seorang isteri wajib taat segala perintah suami..maka sejauh mana wanita sekarang bertahan dr segi emosi?
Maka seluruh puncak mnjadi sepi,sunyi dan derita.wanita tetap ampuh dlm menyembunyikan duka laranya.Isteri sanggup manahan airmatanya dari mmbasahi pipi..walau hati telah luka dn retak!!!!
Jika kita telah mmbuat kesalahan,bersedialah untuk memohon kemaafan..berubahlah sebelum Allah menghukum kita dgn lebih dahsyat lagi.Bertaubat dn kembalilah muhasabah diri..
Sesungguhnya semua manusia tdk sempurna..aku jua tdk sempurna...namun dlm hatiku dlm diriku ada CINTA.
MUJAHADAH CINTA..tidak hadir cinta tanpa mmbawa bersama rasa rindu darimu
hadirnya dirimu mengubah takdir hidupku
Mimpi ini jdi panjang dalam pelokanmu
Cintaku setinggi gunung bersama ingin menuju ke puncakya
Seluruh dunia akan mnjadi berseri dgn senyuman manismu
Terindah dalam hidupku saat berbulan madu
Semua penjuru menghadiahkan sejuta kebahagiaan untukku
NAMUN
Andai cinta yg kumiliki di rampas orang lain
Andai kutahu cinta ini ini telah di khianati
Batin ini sengsara dgn perbuatan lelaki yg bergelar suami
Tiada ragu lagi,beralih arah cintaku ...
Kelak,Allah menghukum segala dosa yg tak mampu di lindungi lagi..
Masih adakah pesona di matamu?aku tidak mahu jd antara wanita,isteri atau anak yg telah jatuh ke neraka jahanam seperti yg pernah Rasulillah lihat itu.Na;uzubillahiminzalik!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, December 8, 2010

PERTEMUAN.


Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir menjadi tumpuan manusia....
Kerna itu aku tidak pernah menyangka bahawa satu pertemuan bakal terjadi tanpa aku duga..barangkali pertemuan pertama sekadar menyapa.bertanya khabar dan bersalaman untuk mengucapkan perkataan'selamat tinggal'.Aku berlalu pergi kerana masa dan keadaan selalu tidak mengizinkan untuk berlama...
Selalu kesibukan membuatkan aku terus melupai perkara yang sangat biasa.Rutinku tidaklah sesibuk mana jika aku hanya di rumah.namun mindaku selalu penuh dgn idea..aku tetap suka menulis...aku suka memerhati...prihatin dgn persekitaran.Malah jiwaku sering berbisik'alam dan manusia...manusia dan sikapnya..manusia dgn pengalaman...manusia dgn kisahnya!
Aku teringat pertemuan dgn seseorang..walau tak pernah kenal namun sekali pandang hatiku selalu berbisik..aku hanya keseorangan dalam menyelesaikan masalah peribadiku.Aku sudah terbiasa belajar memahami bahasa sepi.aku juga terdidik dlm membiasakan diri mendekati saudara mara..aku prihatin dgn segala bentuk penderitaan..sebab aku selalu kehilangan sesuatu yang mnjadi kesayangnku.Aku pn memahami bahasa angin yg kadangkala mengirimkan ribut ,taufan di darat atau di lautan..aku belajar banyak perkara yg mmbuatkan aku matang dgn rencah kehidupan..sungguh aku sendiri menjalani erti pertemuan..Tapi jiwaku dekat dan kuat dgn Tuhan:
"Allah memegang jiwa ketika matinya dan memegang jiwa yang belum mati di waktu tidurnya lalu Allah menahan roh orang yang telah di tetapkan kematiannya dan melepasi roh orang yang dlm tidor sehinggawaktu yg di tentukan."-Az-Zumar42.
Allah memberikan aku nikmat,kelebihan dan keupayaan ..aku bersyukur~aku ingin mmbentuk peribadiku mnjadi manusia ash-shiddiqiin(org budiman).kerana aku selalu sgt bertemu dgn org berada tetapi kurang budiman.Keberadaan itu mmbuat mereka bangga dan lpa..aku ingin mmbina keluargaku dgn mnjauhkan fitnah dunia atau pandangan serung mata yg memandang.aku ingin menjadikan kehidupanku dgn 1.menahan marah terhadap org lain.
2.memaafkn semua kesalahan org terhadapku
3.berbuat baik sesama insan sekalipun musuh itu berada di depanku
4.senyum dan mesra yg kuhulurkn adalah ikhlas...
Begitulah azam dan impianku.Aku mahu jiwaku bahagia menerima dugaan Allah.Hubungan yg baik dgn keadaan sekeliling.Itulah peribadi semulajadiku!
"Mudah-mudahan Tuhan memimpinku ke jalan petunjuk yg lebih dekat dan lebih terang dari ini."-Al Kahfi:24.
Begitulah pertemuanku dengan Pencipta.PesonaNya mmbuat aku rindu.Tanpa ragu aku meneruskan langkah perjalananku .Aku ingin bertemu dgnMu.Seperti selalu...di tempat biasa...hamparan sejadah mengadap kiblat yang satu..aku ingin bertemu..PERTEMUAN...yang kudoakan mendapat kesudahan yg baik di dunia,mndapat kebahagiaan yg kekal di akhirat!
Kurebahkan diri,kunyalakan api kerinduan agar tidak akan terpadam selamanya dan kuharap cahaya di ufuk Timur membawa pesona yang bererti untukku.Sungguh PERTEMUAN ini membahagiakanku sekalipun aku hanya sendiri dlm perjalanan ini....

BARANGKALI.


Gelora musim tengkujuh telah datang
Mengirimkan salam yang sarat dengan rintangan
Hati para nelayan di buai kebimbangan berpanjangan
Barangkali gelora ini
Lebih hebat dari satu peperangan

Demi sesuap nasi
Demi impian anak-anak dan isteri
Seorang suami sepertimu nelayanku
Sanggup menggadai kudrat
Berpatah tulang memastikan segala hasrat
Terlaksana walau beban kian memberat

Barangkali
Lautan seluas bumi
Menyimpan segala kemahuan manusia
Berusaha menggandakan rezeki dengan bahu sedaya memikul
Sebetulnya doa tidak pernah berhenti:
Anak-anakku,isteriku
Mereka lebih menjadi keutamaanku
Gelora musim tengkujuh ini
Hanya permainan yang bisa direngkuh
Tanpa diri mengeluh...

Barangkali
Suria yang bersinar di ufuk Timur
Satu takdir yang membahagiakan untuk semua nelayan sepertimu..!

KARYA:CHE AZIAH BT DAUD.
P.LANGKAWi,KEDAH.8.12.2010.

Monday, November 29, 2010

POTRET BERBINGKAI EMAS.

Dalam gerimis malam yang membasah
Terbias aku aura semangat yang resah
Sejenak potret berbingkai emas kutatap
Seraut wajah di depanku
wajah yang tak pernah kenal erti kalah
Menyimpan sejuta makna lara...

Sejarah hidup penuh luka hitam
Mengundang gerhana yang panjang
Hati mana yang tidak terusik
Bila sang mentari tidak lagi setia
Menemani alam rumahtangganya

Aura semangat yang kian lelah ini
Kulontarkan sejuta rahsia
Bersaksikan langit dan bumi
Bersama naluri yang murni
Inginku mendoakan kebahagiaanmu
Wanita yang kutatap potret berwajah hiba
Adalah isteri solehah
Yang bahagianya entah di mana

Temanku
Seraut wajahmu kutatap lagi..berulangkali..
Barangkali,putaran waktu bisa menjernihkan kembali
Membersihkan hati seorang lelaki yang bergelar suami
Menghargai kasih yang di beri
Memberikanmu surga bahagia
Semahal anugerah seistimewa wanita solehah
Selayaknya kau terima sejak bergelar"isteri"....

KARYA:JIWA BAHAGIA(ZIE).
KOTA MAHSURI.LANGKAWI,KEDAH.



NINA'S COLLECTIONS GIVEAWAY

SYARAT PENYERTAAN

saya dah baca blog nina..menarik! hati terus berbisik.."aku kena follow blog nina's collections dan loveninasyakina" hingga ke ayat terakhir. mungkin ada suatu perkara yang boleh membuatkan aku merasa sangat istimewa dengan cabaran ini.

langkah seterusnya..

sy kena
copy Banner yg kt atas tu.. then kena paste Banner dan Link entry ini di side bar dan entry di blog sy..
banner tu ada gmbar bunga mawar wrna merah menyala..dan berkembang indah..tentunya harum dan wangi..secantik pemiliknya...=)

bagi sy merah itu lambang keberanian..berani dlm mengejar impian hidup .Jika mawar merah itu berada di taman,ia pasti menjadi tumpuan kerana keharuman dan kecantikannya yang menyerlah...seandainya ia menjadi hiasan di rumah , ia pastinya menjadi penawar kepada penghuninya.TAPI AWAS!
mawar yang merah dan mengharum ini bisa bertukar menjadi racun yang berbisa...berhati-hatilah...

seterusnya...sy perlu ..

buat satu entry tentang NINA'S COLLECTIONS GIVEAWAY ini di blog sy,
buat entry pasal GA sahaja yekk... tak perlu susah2... huhu

ok ..siap!

pastu..sy perlu
tinggalkan comment, nama, email dan link entry sy pada comment giveaway ini

orait..siap!
finally :

Tag kepada 3 orang rakan Bloggers yang lain (perlu dinyatakan dalam entry)


mereka yg ditag :

atia qistina

mardihah ishak

lynda yusof


sy menyertai give away ini bukan kerana hadiah yg ditawarkan..namun...biarlah kata-kata di atas menjadi inspirasi yg berguna utk semua yg bergelar wanita..akhir kalam ku sudahi dgn sebuah puisi...

indahkan dirimu dgn kalimah suci
perelokkan peribadimu dgn iman
moga hatimu,dirimu dan duniamu
menjadi sempurna
di mata Pencipta.

Saturday, October 9, 2010

SAAT BERGETARAN....


Sekali pun di takdirkan aku tidak mempunyai segalanya di dunia ini,aku tetap merasa bereuntung dan bersyukur kerana Allah sentiasa bersamaku di setiap saat susah senangku..satu kekurangan yg mnjadi masaalah besar pabila kita takut mnjadi miskin..
Ramai manusia akn kehilangan nilai yg baik bila kemiskinan memaksa mereka..hidup yg terdesak..tetapi bersyukurlah kerana kita masih berupaya bernafas dgn percuma.Allah tidak mendesak atas nyawa yg di beri.Allah menguji hanya sedikit ujian..bagi para solehah ia hanya mainan waktu..mematangkan diri..
"Akar segala kebijaksanaan adalah rasa takut kpd Allah S.W.T.'
Air penawar di dalam kendi
Minum bergilir sebiji cawan
Gerak laku pancaran budi
Baik pekerti hati tertawan.
Berkunjunglah ke pintu yg ikhlas selalu terbuka,kerna aku juga perempuan yang punya cinta...tapi mungkin jua aku tidak bisa menandingi cinta setinggi saidina Khadijah...peribadi seutuh puteri Rasulillah S.W.T.Hati pun mnjdi teramat mndambakan ketulusan hati wanita solehah..tapi aku tak mampu melakukan sebanyak itu..
Tuhan,Kau peganglah hatiku supaya ia sntiasa dekat kpdMu.Wanita solehah di janjikan surga..
Ia mutiara terindah di dunia
Ibarat bunga mengharum sepanjang masa
Ada cahaya di wajahnya
Ada pesona di jiwanya
Bidadari bermata jelipun cemburu kpdnya
Kelak,ia mnjadi bidadari surga
Terindah dari yang ada..
Aku pun bermimpi seperti selalu
Mengharap raudhah jannah sudi menjemputku
Menjadi tetamu yg semulia para wanita solehah
Berhak mendapat sedikit cahaya keredhaanMu Ya Allah...

Sekalipun kekuranganku terlalu besar bagimu,aku tetap merayumu setiap waktu.Hidupku,matiku,ibadahku hanya untukMu.Jangan Kau hukum aku dgn api nerakaMu,aku takut..bukalah hijabMu untukku.Aku tetap tunduk dan sujud merayu kpdMu jika inilah jalan yg telah di tetapkan untukku.aku berpaksikan hukum yg telah tertulis itu.
Menanam kelapa di Pulau Bukum
Tinggi sedepa sudah berbuah
Adat bermula dengan hukum
Hukum bersandar di kitab Allah..
Berilah aku tanganMu,hukumlah aku sekadar terdaya bahuku memikul..jangan lepaskan aku k dalam ruang yang tak mampu aku huni!!!!!!!!!!!

Sunday, October 3, 2010

FITRAH CINTA.


Hatiku telah terikat dengan api cintaMu
Membuak rasa menyelimuti kalbu
Sehingga aku tenggelam dalam zauq yang paling dalam...

Frasa agung mengatakan:
Cinta itu suci seputih salji
Menyejukkan jiwa sehingga membekukan emosi
Lahir tanpa di duga
Datang tanpa di undang
Namun cukup untuk membahagiakan sekeping hati
Insan yang tidak punya merasa mempunyai segala...

Fitrah cinta
Hati terbahagi sua
Cinta Allah dan RasulNya
Cinta umat yang serba kekurangan
Atas nama cinta
Sanggup berjihad dan berkorban darah
Berjuang antara dosa dan pahala
Selagi hidup di dunia yang fana ini
Itulah janji seorang hamba kepada tuanNya

Fitrah cinta
Sepanjang hayat merasa terhutang kepadaMu
Sekujur tubuhku,sedegup nadiku,jiwaku
Adalah milikMu
Zahir dan Batin ini
Semuanya kepunyaanMu.....

KARYA:ZIE(JIWA BAHAGIA)
KG.BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
4.10.2010.

DUNIA INI.


Dunia ini
Bagaikan rumah kosong yang menunggu tetamu
Datang dan pergi silih berganti
Pelbagai wajah,gaya dan peribadi yang amat berbeza
Yang sopan terdidik bubi pekerti
Yang biadap tersasar nilai murni

Dunia ini
Bagaikan padang perhimpunan
Ribuan jutaan manusia membanjiri serata lokasi
Mencari nafkah sesuap rezeki
Mencari harta kekayaan jamazi
Mencari untung nasib
Umpama membina imaginasi

Dunia ini
Bagaikan mimbar tempat berteduh
Ada yang memburu harumnya nikmat duniawi
Sehingga lupa saat keberangkatan ke negeri abadi

Dunia ini
Hanyalah sebuah persinggahan seorang penggembara
Mencari sang pencipta Yang Maha Berkuasa
Ya:ingatlah satu pesanan berhikmah ini
Belanjakan hartamu di jalan yang di redhai Allah
Bijaklah dirimu saat membuat keputusan
Kerana dunia ini hanyalah sebuah pentas
Manusia merakam dialog mereka episod

Dunia ini
Tetap satu persinggahan satu perjanjian
Sepakat bertekad mengeratkan cinta sesama ummah
Sepakat bertekad menuju rumah abadi di taman Firdausi
Sepakat bertekad mematuhi segala janji
Sebelum dunia ini menghantar kita ke rahmatullah
Bermuhasabah diri,beramallah sesuci jiwa....

KARYA:ZIE(JIWA BAHAGIA)
KG.BUKIT TEMIN,LANGKAWI,KEDAH.
3.10.2010.

Friday, October 1, 2010

WAKTU YANG BERLARI.


Akan adakah bagiku sedetik waktu
Akan kukembangkan layar kehidupanku
Belajar memahami bahasa alam
Yang tidak pernah sunyi dari kekhilafan
Sekali pun ada batas peradaban
Menjadi kiblat sebagai pedoman

Waktu yang berlari
Penuh kekalutan
Penuh keghairahan
Penuh pengharapan
Melintasi zaman ke zaman

Waktu yang di hiasi kesenangan
Adalah waktu yang mencipta kelekaan duniawi
Waktu yang di uji kepahitan
Adalah waktu yang di anggap sengsara

Sekali pun waktu telah berlari
Ia tidak pernah berhenti lagi
Sekali pun waktu berdendang sepi
Ia meninggalkan nostalgia indah
Sekali pun waktu telah hilang
Aku tetap menunggu
Mengabdikan diri belajar memahami
Hari,tahun dan abad silih berganti
Aku tidak pernah berhenti dari berharap
Waktu masih ada untukku
Mengubah haluan hidup yang lebih bererti
Sekali pun waktu tetap akan berlalu.......

KARYA:ZIE(JIWA BAHAGIA)
KG.BUKIT TEMIN,P.LAMGKAWI.KEDAH.
1.10.2010.

SENYUMAMMU YANG KUNANTI.

Tersingkap sejuta mimpi yang selalu kunanti
Terserlah ribuan kata-kata memuji
Saat matahari terbenam sendiri

Nyanyian dari samudera
Salam dari langit yang membawa restu
Bila senyumanmu menghiasi bibir yang mulus
Tiada kata seindah bahasa
Yang mampu kuucapkan tika kau tatap mataku

Senyumlah,senyumlah sayang
Itulah tanda lukisan hatimu sedang bersinar
Penuh warna
Penuh bangga
Penuh cita-cita

Senyumanmu yang selalu kunanti
Bila ia bisa mencairkan perasaanku
Bila gelisah menganggu malamku
Senyumanmu yang selalu kunanti
Kalau itulah yang mampu membuat aku bahagia
Senyumanmu yang selalu kunanti
Menemani seabad perjalananku ..

KARYA:ZIE(JIWA BAHAGIA)
KG.BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI.KEDAH.
1.10.2010.

Monday, September 27, 2010

MENCARIMU.

Saat aku bersamaMu
Seperti berteduh di bawah rimbunan mimpi
Tiada pintu tertutup
Hanya waktu yang menunggu
Untuk mencari Mu

Saat aku bersamaMu
Berkeping-keping memoriku
Memenuhi ruang inderaku yang waras
Kornea mataku yang berkaca
Mengagungkan kedamaian dunia
Bila badan dan jiwa saling bersatu
Denyut jantung ini dengan izinMu

Saat aku bersamaMu
Menyusur laluan yang berliku
Bergelora cabaran memaut tubuh kerdilku
Halangan melintangi penuh jerit perih
Hati terbahagi dua:
Cinta dunia membawa pulangan harta
Cinta akhirat mengutus salam surga
Manakah lebih bermakna ?

Saat aku bersamaMu
Kuhimpunkan fitrah asal kejadianku
Keberkatan hidup yang hakiki
Perjuangan membina ketakwaan suci
Jihad ini satu pergorbanan darah
Dalam mencari sempadan iman
Aku mengawal emosi yang hanyut
Tegarnya hati ini ,ampuhkan peganganku
Biar cintaku hanya padaMu Yang Satu
Kekal sampai ke negeri akhiratMu...

KARYA:JIWA BAHAGIA(ZIE)
KG.BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
28.09.2010.

Thursday, September 23, 2010

Aku MENANGIS KERANAMU.

Aku menyerah kepadaMu
Setelah penat berlari
Mengelilingi alam tanpa henti
Mengajar aku mengenal eri suka dan duka

Kutemui sepasang kekasih
Memadu asmara dan berjanji setia
Bagaikan putera bertemu permaisuri
Bagaikan dewa dan dewi
Bidadari turun dari kayangan
Menyalakan api cinta,meniupnya ke jiwa
Mereka bercanda mesra
Bahagia itu meresap aneh ke taman surgawi...

Kutemui sepasang merpati
Saling berdendang sayang melagukan melodi indah
Berpaut di ranting yang rapuh
Akhirnya patah terkulai cedera
Tak ada yang sudi menyembuhkan keduanya
Berakhirlah riwayat kasih yang sudah tercipta
Rupanya ada hati yang telah mati
Sanggup membiarkan harapan dan hayat teraniaya

Kutemui sebuah taman
Kosong dan sepi seolah tiada penghuni
Di sinilah aku membina semula sesuatu yang pernah aku kehilangan
Kasihsayang,keyakinan,kepercayaanku
Kerana aku percaya kemampuanku tidak pernah terbatas
Walau rindu sering berselimut dalam kalbu
Walau ribut sering bertamu dalam tamanku
Aku menyusun iktikad yang jitu:
jiwaku tidak pernah membeku
Andai rumah ini kujadikan sebuah surga
Di dalamnya ada taman sufi yang penuh barakah
Ku hiasi dengan wangian iman dan janji yang tidak akanku mungkiri lagi

Ya Allah,keranaMu aku menangis
Setelah aku menjumpai semula cahayaMu
Aku tunduk rukuk dan sujud
Ya Allah ,keranamu aku menangis
Setelah aku menyedari segala kekhilafan yang pernah terjadi...!!!!!!!!!!!.

KARYA:CHE AZIAH BT DAUD.
KG.BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
24 .09.2010.

Wednesday, September 22, 2010

Setelah Matahari Terbenam.

Melihat matahari terbenam di ufuk seperti melihat satu kesedihan.Sedih andainya kali terakhir berupaya melihat matahari terbenam.Ada ngilu mencusuk di hati..malam seakan tiada berbintang.Ku terkenang peristiwa belasan tahun yg lalu.Aku menerima sepucuk warkah dari org yg sgt akrab dlm hidupku.Kami mmbesar bersama...malah sisi hidupnya sudah mnjadi sebuah buku dlm hidupku.
Buruk baik tingkahlaku aku simpan di hati.Kerna org itu akrab di jiwaku.Separuh rahsianya terbuku dan membeku di dlm albumku.Aku pernah di sakiti,di fitnah dan di lakukan sesuka hati.Pun begiu demi rasa kasihku ,aku mmbuka warkah itu.Aku mengerti luahan hati seorang isteri yg si khianati cintanya.Aku memahami kisahnya yg di benci mertua dan keluarga suami.Malah tdk keterlaluan jika aku katakan semua itu berpunca dari diri sendiri...diri yg lemah dlm pergaulan,kurang ilmu kehidupan dan sering gagal mmbina keyakinan org lain trhadap kemampuan kita..
Aku terus mmbaca warkah duka itu..penuh luka,dendam dan harapan yg tdk pernah kesampaian!Apa yg mampu aku lakukan utk menggembirakan hati org yg kukasihi?Apa yg boleh aku buat utk mmulihkan keyakinan nya bila suami yg si percayai akn bernikah dgn org yg ia cintai suatu waktu dulu?Aku simpati..hidup ini penuh variasi!!
Tanpa berlengah segera kubalas nota penuh luka itu.Aku berada sgt jauh dr org yg sgt kukasihi itu.Naluriku bercanda lagu pilu.Aku harus menenangkannya kerana akulah org yg paling dekat dgnnya.Kami pernah tidor sebantal,makan sepinggan dan saling berharap suatu masa bila satu susah,satu yg lain memahami dan mengerti.Aku sgt memahami kelukaan itu kerana aku seorg isteri ,ibu dan wanita!
Justeru dlm surat ku kirim lewat kejauhan aku mmberi kata-kata semangatku:
bersabar saat duka mendatangimu
berserah andai usaha mu utk berbakti kpd seluruh keluargamu telah di tunaikan
berfikirlah sejenak mungkin aku insan terpilih menerima ujian sehebat ini
berterimakasih andai ini jalan terbaik untuk kami
berilah peluang utk satu kesilapan,mana tahu kebenarannya ada pada hikmah yg tersembunyi
Akhirnya aku turut mendoakan seikhlas jiwa:YaAllah,ampunilah kesalahannya,berilah kekuatan iman dan jiwanya.Aku berharap kesedihannya akan di ganti dgn sejuta nikmat kebahagiaan yg tiada tolok bandingnya.Aku tahu kesakitan ini hanya secebis anugerahMu..tunduk,rukuk dan sujudlah di saf yg sama dgn mukmin yg sama teraniaya.Mohonlah petunjuk Allah kerana itulah jalan terbaik bagi kita.Jgn sesekali menyerah sebelum berjuang...
Terimakasih Tuhan..setelah belasan tahun aku masih berkesempatan melihat matahariMu bersinar lagi..meskipun terbenam bintang setia menemani.Bulan turut menghadiahkan cahayanya..bergantian hari,minggu.bulan,tahun dan musim beribu kali bertukar iklim..cuaca yg pelbagai..nikmat kebahagiaan itu akhirnya berganda tiba di laman rumahnya!!!!!!!!
Masya'allah,Allah Maha Adil .Allah Maha Mendengar...kenikmatan itu terserlah dan menyerlah.Aku tersenyum gembira bila org yg sgt akrab di hatiku selama ini mndapat ganjaran yg sgt besar dr Allah S.W.T.
Subhana'llah,aku kagum dgn rezekinya yg melimpah ruah..akhirnya dia mndapat sesuatu yg melebihi dr kepahitan yg pernah di tanggungnya.Wang,harta,kemewahan dan anak menantu yg cukup sempurna.Malah syukurku tdk terhingga melihat apa yg Allah berikan untuknya.Hatiku berbisik:
Itulah nikmat Tuhan bagi org yg bersabar dgn ujianNya
Itulah rahmat Tuhan bila kita redha dgn kekurangan yg di timpa kan utk kita
Itulah janji Tuhan bila kebaikan manusia di beri anugerah setimpal dgn perbuatan kita di dunia ini.Melihat semua keajaiban ini aku terus menitis airmta..terkenang perjalanan hidupnya dulu.tragis,trauma dan drastik sekali!Apa pun aku berharap kebahagiaan itu akan berkekalan selamanya.Milik itu jgn kau hilangkan lagi......
Airmataku menitis lagi.Kisah ini benar-benar terjadi di depanku.Bersyukurlah dgn sesungguh hati.Pesanku:jgn riak dan takbur.Jgn khianati dn mmbuat fitnah yg boleh merosakkan kepercayaan org lain terhadap kita.Sebaik mmberi usahlah yg lain mengetahui.Aku bimbang dan takut andainya Allah menarik balik semua nikmat yg selama ini di beri...doaku berbahagialh sepanjang waktu.Aku tetap ingat sampai bila-bila apa yg telah terjadi antara kita..kita saudara yg berkongsi rahim yg sama.Bezanya kau dn aku mmpunyai kehidupan yg berbeza!!!
Matahari,sebelum terbelum aku rasa belum terlewat utk mengundang bintang bersamaku..wahai kaum keluargaku:bersatulah demi kesejahteraan hidup kita.Badan tnpa jiwa,jiwa tanpa badan akan jadi tidak sempurna.!!!!!!!!!!!!!Tanpa keluarga,aku sepi....keluargaku marilah kita bersatu untuk melangkah...

Wednesday, September 1, 2010

KEBERUNTUNGAN.

Keberuntungan tdk akan selalu mendatangi kita..kdg-kdg sekadar menyapa ,singgah dn pergi...beruntungkah kita bila memilik semua yg di impikan tanpa bersusah payah?Beruntungkah kita bila kebahagiaan yg selalu di dambakan terus melekat di dlm diri kita?
Janganlah kita berasa beruntung di atas kerugian org lain,mungkin satu hari keruntungan itu akan brtukar mnjadi satu kehilangan yg tiada lagi gantinya...uruskan jiwa kita dgn bingkai-bingkai kebenaran..jika jiwa kita kering gersang dn tandus,suburkanlah dgn benih-benih kebaikan.Sementari matahari belum terbenam,berfikirlah untuk menyemai tunas yg berguna utk diri dn masa depan!
"Benih azam yg menyusur diri adalah warna ketinggian nurani,renda kemenangan adalah cambahan kesabaran yg tdk pernah pudar.Ayuh...bangun merentangi tentangan demi mekarnya sebuah kejayaan"
"Tiada serupa sebelumnya
Tiada setara sesudahnya
Beliau adalah cahaya yg hanya terbit sekali
Terangnya tdk putus walau ia telah lama mati.Dialah HAMKA"-pujangga yg kuminatisepenuh jiwa!

KEMBANG YANG WANGI

Jika di hadiahkan aku sebidang tanah
Akan ku dirikan sebuah istana
Di dalamnya dihuni insan yang berbudi
Menyayangi dan menghargai setiap pemberian
Hati-hati penuh suci
Diri yang saling mengerti
Hakikat sebuah hubungan

Jika aku di beri sebuah taman
Akan ku tanam benih-benih kebaikan
Berkembang biak putik-putik harapan
Sewangi bunga-bunga yang berkembang anika warna
Melunakkan mata memandang
Menyejukkan jiwa yang berduka

Jika di kosongkan satu halaman kertas
Akan kutulis semua memoriku
Biar kering tintaku
Biar hilang ilhamku
Biar penuh lembaran-lembaran berisi kisah suka dukaku
Biar pengalamanku menjadi lautan
Tahan di lambung ombak ganas..

Haruskan aku di berikan semua itu
Jika tangan ini tidak mampu menahan ujian
Jika bahu ini tidak mampu menanggung bebanan
Haruskan aku di anugerahkan segala hasrat
Jika aku hanya mengutip daun-daun yang luruh?

Aku ingin membina istana dalam sebuah taman
Sekuntum bunga yang kembang wangi
Sebuah buku yang penuh emosi mengukir ilusi
Sebuah kehidupan memaut mimpi-mimpi penuh keindahan
Bukan sekadar tapak kosong yang di tinggalkan
Tiada erti,tiada makna dan tiada pengharapan.......

KARYA:CHE AZIAH BT DAUD.
KG.BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
2 SEPTEMBER 2010.

Tuesday, August 24, 2010

JIWA MERDEKA

Untuk mmbentuk dunia pada aturannya,kita mesti mmbentuk bangsanya,untuk mmbentuk bangsa,kita mesti terlebih dulu mmbentuk keluarga,kita mesti mmbentuk diri sendiri supaya mmpunyai hati yang murni......KONFUSIUS.
Dgn runtuhnya nilai murni,manusia akan si hadapkn dgn persoalan bahwa segala-galanya mnjadi tidak brmakna dn berharga lagi...
Dlm kehidupan kita seringkali di dedahkn dgm wajah-wajah bentuk fizikal yg unggul dn realistik.Semuanya bagaikan sempurna...sbb individu berusaha menutup kelemahannya.Luaran yg tiada cacat cela tp hatinya tersimpan brbagai kekurangan.Wajah yg berkedut,mewakili masa-masa berharga yg di lalui..pahitmanis yg di tempuhi..
Masaalahnya semua org berangan-angan hendak mengubah dunia ttapi mampukah ia?Bila di kaji kembali,ubahlah diri sendiri..majulh ke depan,kita akan menemui jalannya.Padamkan episod luka..bina taman baru.Lukiskan wajah baru..Optimis dgn masa depan.kerana di mana ada kemahuan,di situ ada jalan..Sabda Nabi:"KUtinggalkan dlm kalangan kamu 2perkara:yg kamu sesekali tdk akan sesat selagi kamu berpegang tegoh kpd kedaunya iaitu Kitabullah(Al-Quran) dn Sunnahku"-Riwayat Imam Malik.

CERMIN HATI.

Prof.HAMKA berfalsafah:
Cinta ialah iradah Tuhan
Di kirimnya ke dunia supaya ia tumbuh
Kalau ia terletak di tanah yang lekang dan tandus
Tumbuhnya akan menyiksa orang lain
Kalau ia datang pada hati yng keruh dan budi yang rendahia akan membawa kerosakan
Tetapi jika ia hinggap di hati yang suci ia akan mewariskan kemuliaan,keikhlasan serta taat kepada Tuhan....!!!!!!!
Kekuatan manusia sebenarnya terletak pada akalnya bukan emosi...berpegang teguhlah dengan Al-Quran san sunnah.Insya'allah..di lindungi Allah.Tak semuanya yng kta ingini akan dapat di milik,bukan semua benda akan kehilangan ...Seperti cinta dan maut,sesuatu yg tdk pernah kita undang.Lebarkanlah impian,moga ia akan mnjadi kenyataan!!

BISIKAN NURANI

WANITA:
Jika ingin melangkah mulakan dengan bismillah
Melangkahlah dengan penuh penghormatan
Jika ingin berlari ,larilah dengan azam dan cita-cita
Kerana itu lebih membanggakan
Jika ingin senyum dan ketawa
itulah luahan hati yang penuh kebahagiaan
WANITA:
Jangan menangis saat ujian melandamu
Usah gentar jika peluru datang dari setiap penjuru
Ukirkan senyuman manismu tatkala fitnah cinta menganggumu
Kuatkan jiwa,gandakan imanmu
Jangan biar tunas harapan yang berputik menjadi layu
WANITA:
Fitrahmu suci sesuci Siti Khadijah
Peribadimu semulia Fatimah Az-Zahra puteri kesayangan Rasulillah
Ketabahanmu sehebat Sumaiyyah sri kandi Islam sejati
Kasih sayang dan belaian cintamu sehangat Zulaikha yang memilik Yusuf
Kekayaanmu seluhur budi Balqis yang menyerahkan cinta kepada Sulaiman
WANITA:
Bijaksanalah dalam membuat keputusan
Bermunajatlah dengan zikir dan kalimullah Tuhan
Bertaqqarublah dengan semua nikmat duniawi yang di kecapi
Bersyukurlah kerana dirimu seorang WANITA
Bisa memahami permainan dunia
Bisa menghitung waktu dan ketentuan
Bahagialah dirimu di anggap anugerah isimewa dari Tuhan
Menjadi sanjungan bak permata yang berkilauan
Mahal dan bernilai di mata yang pandai menafsirkan
Tanpamu alam menjadi tidak keruan.....

KARYA:AZIAH DAUD.
P.LANGKAWI,KEDAH.
25OGOS 2010.(sempena hari wanita).

AKHIRNYA LURUH DAUN CINTAKU>.

"Lelaki itu prosa alam
Perepuan itu sajaknya
Cinta itu lagu dan perkahwinan itu orkestranya"-pepatah Demark.
CINTA YANG WUJUD DLM SEBUAH TINDAKAN AGUNG:MEMAAFKAN....
Memang mudah utk melahirkan kata-kata,tapi sukar jua untuk melupakan setiap perkara yg si lakukan terhadap kita..maaf..maaf seandainya kedamaian jiwa terusik.Fitrah manusia tdk mahu menerima hakikat dirinya tidak sempurna.Hakikat tetap hakikat!
Tak perlu utk meminta,apalagi utk mengemis kasihsayang ..Tangan sendiri yg mendulang,nyiru sendiri yang menyaring emas.Kalau tdk di pecahkan ruyung mana kan ada sagunya...Jika hutang harta si bayar harta,hutang budi di junjung sampai mati..dan akulah yg terhutang dn terjunjung oleh budimu.Seumur hidup aku merasa tidak mampu utk mmbayar semua hutangku terhadap semua pengorbananmu.!
ILUSI TANPA SUARA..
Cinta ini boleh mengubah pasir mnjadi permata.
Debu bertukar emas
Keruh mnjadi bening
Sakit akan terus sembuh
Penjara mjadi telaga
Derita mnjadi nikmat
Kemarahan menjadi rahmat.....
Aku terusik dgn ribuan kata-kata puitis..musim dan iklim yang sentiasa berubah tidak mampu mengubah sedikit pun pendirianku.Aku mahu berbiduk cinta hingga warna alam semesta bertukar wajah.Aku juga percaya bahawa:"Hai anak Adam,sesungguhnya engkau adalah kumpulan dr hari-hari mu.Setiap kali hari itu brlalu maka berlalulah sebahagian mu".
Aku terbawa-bawa dgn kata-kata pujangga yg amat dekat meresap nurani(HAMKA):Di dalam menempuh jalan hidup janganlah mencuba utk menjarakkan diri dari Tuhanmu sebab kendali yg sebenarnya terpegang di tanganNya.Betapa pun kita memegang kemudi bahtera menuju pelabuhan yg d cita-cita ,namun yg menentukan arah angin ialah DIA.."
Benarlah semua firasatku..tirai yang berlabuh membuka dan menutup rahsia seribu rahsia..tersembunyi kukuh di jiwa.Bertemankan sejuta keyainan aku akhirnya menyerahkan ..menyerahkan seluruh jiwa dan nuraniku krdMu dgn lafaz keramat:Maafkan segala kekhilafan terdahulu,kini atau akan datang.Aku hanya wanita biasa..hari semalam telah kujadikan batas historiagrafi...batas yg mematangkan aku!!!!!!!!!!1

Monday, August 23, 2010

KEPERCAYAANKU..

Persahabatan yg telah trbina ibarat dua buah jambatan yg mnghubungkan antara dua benua..jambatan ini akn brtambah kukuh jika kita sntiasa bersama mmperbaiki,menjaga dan memupuk hubungan itu.Walau apa pun kelemahan diri sahabat kita.terimalah sebagai sbagai satu perkara biasa..manusia smemangnya tidak pernah sempurna.Besi pun akan berkarat jika selalu d biarkn.Emas akan brsinar bila di jaga...
Kadang -kadang kita terlalu mengikut kesedihan yg menimpa...terbawa-bawa dgn krisis yg trjadi..cubalh bertenang..jgn menangis di hadapan org yg kita kasihi.Biar org tersenyum melihat wajah kita..senyumlah kpd bintang yg bercahaya di langit,jgn takut kpd kegelapan malam.Makhluk mna yg mampu menolak takdir yg telah di tentukn Tuhan?????????
Walau hati sedang berbisik:
Awakkah yg menangis semalam?
Awakkah yg menyesali pertemuan itu?
Awakkah yg selalu meratap hiba di kala kedukaan menerjah k dlm kamarmu?
Jawablah seikhlas mungkin:
Tiada sesiapa yg ingin terbakar dgn sendirinya...melainkn ada angin yg bertiup menyalakn api..
Tiada seorg jua yg rela mnjadi mangsa fitnah durjana mmpalit prasangka buruk d atas maruah kita
Siapakah yg sanggup menangis bersama bila kelukaan itu mnjadi lbh parah????????
Maka aku yg sudah trbiasa d besarkan oleh sejuta pengalaman bisa mmberimu sedikit pedoman:
Usah takut dgn ombak..ia akan surut jua bila pusingannya sudah tiba...
Usah ragu dgn pendirianmu,kelak mmbinasakan masa depanmu....
Usah gentar dgn musuh,ia hanya menduga akalmu..
Usah gelisah dgn perangkap masa,kerna ia jua FANA...sesuatu yg FANA tidak akn kekal!
Marilah kita bersama:
Bertaqqarub dengan Pencipta
Bertawadduk dengan KeEsaanNYA
Tuhan izinkan aku berdoa kepadamu:YA ALLAH.aku menguak rasa cintaku seluas lautan yg tiada bertepi untukMu.Telah kutitipkan rasa rinduku di dada Ramadhan ini ,simpankan imanku di negeriMu dan aku berharap Kau kirimkan NUR untukku....AMIN.
DOA PENUH PENGHARAPAN....

NOSTALGIA MUSIM INDAHKU

Cinta membangkitkan semangatku
Berdiri di sampingmu seperti selalu
Cinta satu ransangan dalam hidupku
Menguatkan semua kelemahanmu
Cinta satu perasaan yang selalu bergetaran
Bila pandangan kita saling bersatu

Cinta ini seperti sekuntum bunga
MEwangi harum setiap masa
Cinta ini seperti taman
Menyuburkan tumbuh-tumbuhan
Cinta ini seluas lautan
Luas untuk menyeberangi ke daratan
Cinta ini setinggi gunung
Mendakinya penuh kelelahan

Cinta sungguh subjektif
Sehingga sukar untukku tafsirkan
Cinta membawa cahaya
Menerangi jiwa yang kegelapan
Cinta mengharungi alam semesta
Bila hati dan perasaan membenarkan......

KARYA:AZIAH DAUD(JIWA BAHAGIA)
P.LANGKAWI,KEDAH.
24OGOS 2010..

masa yg hilang

Imaginasi yang tiada batas sempadan
Menghanyutkan emosi tiada haluan
Belayar terumbang -ambing
Lelah di pukul badai
Akulah imaginasi yang hanyut
Menuju destinasi kabur
Tenggelam di lautan yang tiada terduga
Terpedaya dengan prosa alam
Berpuisi dalam pelarian
Masa yang telah hilang
Membakar semua mimpi-mimpi
Berterbangan ilusi ke awan
Gersang memoriku
Halaman-halaman hariku tidak lagi sehebat dulu
Kuterima
Akulah imaginasi yang hanyut
Menuju destinasi kabur
Tenggelam di lautan yang tiada terduga
Terpedaya dengan prosa alam
Berpuisi dalam pelarian
Masa yang telah hilang
Membakar semua mimpi-mimpi
Berterbangan ilusi ke awan
Gersang memoriku
Halaman-halaman hariku tidak lagi sehebat dulu
Kuterima
Akulah imaginasi yang hanyut
Menuju destinasi kabur
Tenggelam di lautan yang tiada terduga
Terpedaya dengan prosa alam
Berpuisi dalam pelarian
Masa yang telah hilang
Membakar semua mimpi-mimpi
Berterbangan ilusi ke awan
Gersang memoriku
Halaman-halaman hariku tidak lagi sehebat dulu
Kuterima simbosis ini
Yang manis itu sangat indah
Yang pahit ini sungguh sakit
Yang membadai jiwa dan hatiku amat ganas
Yang merelakan sebuah kehidupan bertunas
Hanya Tuhan:
Walau tak mampu ku jauhi
Walau tak mampu kutangisi
Walau tak mampu ku miliki
Masa yang telah hilang
Memadamkan semua detik indah yang pernah menggoda sukmaku!!!!!

Saturday, August 21, 2010

Seandainya masa mampu berpusing balik melintasi ozon remajaku,aku ingin menjadi bidadari.Mempunyai taman sufi yang tersimpan di dalamnya sejuta bunga...bunga bahagia!dan seandainya masih ada cetakan kedua hidup ini,aku ingin mencipta sebuah buku..aku akan menulis sehingga kering tintanya..biar halaman buku itu mampu mnjadi satu memori dalam hidupku!
Seandainya masa silam mampu kuputar kembali,aku ingin menakluk dunia dengan kisahku.Aku merasa setiap kesilapan adalah satu kebetulan.Aku mahu memperbaikinya dan melakukan sesuatu yang terbaik dalam hidupku.Jika tidak,seumur hidup aku akan menyesali kebodohanku!
Segugus kenangan telah menemani perjalanan hidupku.Aku terima hakikat bahawa hari yang berlalu mmbawa kisah duka,hari akan datang mmberi cabaran.Walau sesakit mana aku pernah merasa tersiksa tangan ku masih kuat untuk menadah:
YA RABB,
keranaMu aku menangis
KeranaMU aku mengenali dunia
KeranaMu aku merasa terhutang budi
KeranaMuku mula menyedari
Walau sesukar manapun aku pernah merasai kasihsayangMu.
Aku terus berlari menuju ke langit biru.aku ingin memintal awan buat penguat semangatku...Salam-salam penuh kerinduan kukirimkan untuk arwah kedua ibu bapaku.aku tenggelam dalam zauq yang paling dalam..tanpa kusedari airmata yang kutitiskan telah terhenti saat ku mndengar bisikan keramat itu.:berdendang hamba tuan brtepuk tuan
senyum di bibir hati berduka
kasih di beri orang di jeling orang
terasa hiba tidak terkira....
Sungguh sakit hati ini...fitnah dalam cinta ..penghinaan manusia...satu dlm sejuta...semoga tuhan akan mmberikan kegembiraan yg berkekalan untuk rumahtanggaku.Aku tidak mahu layar kehidupanku patah di tengah jalan.Aku sedang menuju destinasi yang luas dn terbentang di depanku lautan yg sgt bergelora.Mari kita bersama melangkah,pegang kuat-kuat tanganku ini.Lihat di atas langit mmbiru,di situ masih ada bintang yg dulunya kita pegang!!!!!!!!!!

UNTAIAN KASIH.

Sedetik sengsara
Mengajarku mengenali makna kehidupan
Garis luka merampas warna kebahagiaan
Hilang semua pesona yang selama ini
Menyentuh kalbu seorang wanita sepertiku

Dalam mataku
Bergenang airmata yang selama ini kutahan
Mengalir perlahan tanpaku sedari
Luka ini amat dalam
Sekalipun kau taburi
Ribuan mawar berbunga madu
Janji semanis awal berkasih
Aku masih merasa sakit
Luka yang amat dalam

Untaian kasihmu
Kian terlerai dari jemariku
Untaian kasihmu
Bukan lagi perisai untukku
Sengsara yang kau hadiahkan ini
Sudah cukup mengajarku
Mengenali siapa sebenarnya dirimu..

KARYA:ZIE(JIWA BAHAGIA)
P.LANGKAWI,KEDAH.
21 OGOS 2010.

Monday, July 26, 2010

MENGASIHI YANG DI KASIHI.

Leburkan dendam yang ada di hati
Kerana ia bisa membawa petaka
Leburkan kata-kata amarah
Kerana ia bisa melahirkan dendam

Kebencian yang terjadi
Adalah putik-putik yang bernanah di jiwa
Menambah siksa yang menyala
Pada yang merasa

Dalam kehidupan seharian
Kita manusia selalu melakukan kesilapan
Terperangkap dengan kelemahan nafsu durjana

Jalinlah ukwah sesama insan
Berkasihsayang dan saling bersatu
Hati yang putih
Akan selalu di warnai rasa bahagia
Andai kebencian kita leburkan
Hati yang putih
Akan mendyukuri semua nikmat
Andai segala dendam bertukar menjadi kerinduan
Saling mengasihi dan di kasihi
Demi keharmonian silatul-rahim terikat kukuh
Menyuburkan cinta ummah..

KARYA;ZIE(JIWA BAHAGIA)
BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
27.07.2010.

MUHASABAH.

Hati yang sejahtera
Menyemai benih-benih cinta yang suci
Mendinginkan musim kemarau
Menyembuhkan jiwa yang sakit

Hati yang sakit
Menyimpan api di dalamnya sekian lama
Membara walau dalam kedinginan
Menyakitkan walau ada penawarnya

Hati yang mati
Terkunci semua pintu cahaya
Buta dalam menilai
Makrifat anugerah Tuhan

Bersihkan hati
Carilah inayah dan dakaplah petunjuk
Yang kaya tidak akan fakir
Yang susah akan menjadi mudah
Yang hitam akan bertukar putih
Yang suci bertambah seri
Andai muhasabah diri sejujur-jujur memberi

Itulah hati-hati manusia
Memiliki yang tiada hakiki
Jangan di biarkan hati jadi mati
Jangan di biarkan diri terkunci..!!!!

KARYA:
AZIAH BT DAUD.
BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
27.07.2010.

Thursday, June 3, 2010

CINTA YANG BERDOSA.

Jiwa yang telah lama kosong
Menahan getar yang tidak mampu kusimpan
Rahsia hati
Membara hangat palitan rindu yang teramat

Di sini cintaku terdampar
Di atas sejadah biru
Sejuta cahaya menerangi
Kegelapan malam yang kelam

Ya Rabbul Qadhi Jalil.
Bukakanlah untukku segala pintu RahmatMu
Limpahkanlah bagiku limpahan kurniaanMu
Lembutkanlah lidahku dengan zikir-zikir untukMu
Selimatkanlah aku dengan istibraq daripada syurgaMU

Cinta yang berdosa
Telah kutinggalkan bersama-sama debu noda
Cinta yang berdosa
Telah kubuangkan di dalam lautan dalam
Cinta yang berdosa
Telah kuhancurkan dengan taubat penyesalan

Ya Allah Ya Waduud
Luaskanlah perjalananku kepadaMu
Sinarkan hidupku dengan cahayaMu
Tiada lagi liku-liku bersimpang di hati ini
Hanya kepadaMu
Aku berserah dan bermunajat
Mencari keredhaan yang hakiki....!!!!!!!!!!.

KARYA:ZIE(JIWA BAHAGIA)
BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.

Wednesday, June 2, 2010

"WAHAI TUHANKU,
Ampunilah aku,kasihilah aku,tutupilah aibku,tinggikanlah darjatku,berikanlah aku rezeki,tunjukilah aku ,sejahterakanlah aku dan maafknlah aku"
"WAHAI TUHANKU,
berikanlah ampun dan kurniakanlah Rahmat dan sememangnya Engkaulah sahaja sebaik-baik Pemberi Rahmat"

" Sesungguhnya bagi mereka yang paling utama pada hari kiamat bagiku adalah yang paling banyak berselawat untukku"
"Di mana saja kamu berada,berselawatlah kepadaku,nescaya selawat itu sampai kepadaku"-riwayat Al-Tabrani drp Hussain b.Ali r.a.

Tuesday, June 1, 2010

SEBENING KASIHMU

Senyumanmu membuat aku bahagia sekali
Naluriku bercanda lagi
Dalam diam aku mengejar seribu mimpi

Terpesona merenung sinar matamu
Seakan seribu bintang bercahaya
Luruh di taman-taman surga

Terpenjara satu jiwa
Detik-detik indah mencipta memori
Tak akan hilang perasaan yang membara
Kusimpan dalam sangkar kristal
Mempersonakan mata memandang

Sebening kasihmu
Seikhlas Balqis menyerah cinta kepada Sulaiman
Seredha Zulaikha berharap kasih dari Yusuf
Sesuci Siti Khadijah membawa damai jiwa Rasullullah S.A.W
Bermula kisah Adam danHawa
Membawa zuriat turun ke dunia....!!!!!!!!!!.

KARYA:ZIE(JIWA BAHAGIA)
BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI.KEDAH.
1JUN 2010.

Thursday, May 27, 2010

MARILAH KITA.

Seandainya kata-kataku
Mengundang resah di kotak fikirmu
Itulah kiriman hasrat
Untuk kau cari makna yang tersirat

Seandainya kata-kataku
Membuat kau tersenyum
Itulah keinginanku
Melihat kebahagiaanmu menyerlah

Seandainya kata-kataku
Hadir didalam jiwamu
Itulah pernyataan keberadaan peribadiku
Isyarat sebuah ketulusan hubungan
Menjalin keharmonian sesama insan

Seandainya kata-kataku
Menyentuhi realiti kehidupanmu
Bersamalah kita menadah tangan
Menghimpun seribu doa
Menyempurnakan ukhwah

Mari....marilah kita
Meruntuhkan semua tembok halangan dan keraguan
Menuju jalan kedamaian
Dunia penuh kesejahteraan....

KARYA:JIWA BAHAGIA(ZIE)
BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
28 MEI 2010.

Aku rela

AKU RELA.

Impian yang tidak pernah terlaksana
Menimbun resah yang tidak berpenghujung
Luruhlah segala kudrat
Hingga rela
Hayat di lukai

Kulihat ke kanan
Tangan melambai dengan secangkir madu
Kuberpaling ke kiri
Tangan membawa secangkir hempedu
Kulihat ke cermin di sisi
Bening mata melatari nubari

Bila kusedari
Suaraku tidak mampu berdesis lagi
Saban hari
Mendepani hidup yang pahit ini
Adalah satu luka yang sangat lara

Andai musim telah bosan
Mengiringi perjalanan yang penuh berliku ini
Aku rela
Ironinya,ada hikmah di sebalik tragedi ini..!!!!

KARYA:AZIAH BT DAUD
KOTA MAHSURI,P.LANGKAWI,KEDAH.
28MEI 2010.
MENGULIT MIMPI

Genggaman erat tanganmu
Tanda simponi kasih kita
Berpadu dan berlagu riang

Lafaz kasihmu
Penuh indah terukir di jiwa
Santun budimu
Meresap ke akal fikirku

Seribu kali manisnya lafaz janjimu
Kuingati
Detik berada dalam ribaanmu
Mengulit mimpi

Demikian hari silih berganti
Di selembar kertas putih bersih ini
Kutulis untukmu suara hati
Semuanya keranamu

Jika angin beralih arah
Jika mimpi bertukar wajah
Itulah kelansungan sebuah kisah
Percintaanmu dan percintaanku
Meladeni dua jiwa
Hingga jasad terkubur........

KARYA:AZIAH BT DAUD.
BUKIT TEMIN,P.LANGKAWI,KEDAH.
28 MEI 2010.
ORIGINAL MILIK CHE AZIAH DAUD.SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA