Thursday, December 15, 2011

NOTA LAMA.

Bismillahirrahmanirrahim.
"Penolongku hanya Allah,cinta Allah adalah sebuah cahaya,jika tanpaNya ,engkau berada dalam dunia yang gelap gelita".
Jumaat yang penuh kemuliaan.
Tersinarlah cahaya indah ke seluruh alam.Semuanya berjalan lancar.Majlis walimatul urus,peminangan,muharram dan bubur asyura..semua nya berlaku dengan izin Allah.Subhanallah...hari-hari yang di lalui sudah pun bertukar  mnjadi Muharram1433.Kalendar Islam telah pun memulakan  hijrah baru..iktizam baru..tekad baru...dengan doa dan harapan agar semuanya mndapat keredhaan Allah SWT utkku melayari sebuah kehidupan...
Tersinarlah  cahaya indah ke nubariku bila menghitung betapa banyak nikmat yang telah kuterima selama ini.Syukur Alhamdulillah kerana Allah masih mmberikan aku sedikit waktu utk menghirup  udara segar,memandang wajah dunia di alaf terhebat..
Life is ajourney,not destination..
So always keep faith in Allah
Track on Al-Quran and sunnah
Let we meet Allah the best way..AMIN..
Terkadang kita merasa aneh dgn kehidupan dunia..memandang penghuninya ..seperti aku yg sering menghitung waktu.Aku menghitung berapa banyak dosaku?
Aku memikirkan betapa berkaratnya hatiku dgn dosa?
Bukankah hati kita ni ibarat seperti besi?
Besi yang di biarkan akan berkarat..semakin lama  tidak di pedulikan semakin banyaklah karatnya.Akan melekat kekotoran dan akan mnjadi kehitaman.Boleh kah di bersihkan dgn mudah?
Betapa pun sukar utk membersihkan kotoran yg melekat,kita tetap berusaha..jgn biarkan karat itu mnjadi satu noda..kerana jika kita tdk berusaha utk mnyucikan noda itu ia akan mnjadi seperti satu perkara biasa..melakukan dosa tanpa memikirkan ia satu"DOSA'.
Zikir itu penghias hati,tasbih itu menghias lidah.Solat adalah tiang agama.Taubat itu mncuci dosa.Beruntungnya  hati bila mahu menguasai masa dgn bertaubat.Yang selalu mengikuti kaki bila melangkah adalah dosa,yang selalu melekat di mata bila melirik pada bukan yang hak,adalah satu dosa..yang selalu mnjadi dosa bila lidah berkata-kata perkara dusta..bila hati berperasangka buruk..juga satu dosa..Terkadang kita melakukan dosa dengan ucapan kita,renungan kita,telinga kita yg mmbenarkan sesuatu yg batil,melukakan perasaan orang lain dengan senyuman manis kita!
"A'uudzubikalimaatillahit tammati min syarrima khuliqa"-"Aku berlindung  dgn kalimah Allah Yang Maha Sempurna dari segala kejahatan apa yang Dia ciptakan".

Kemewahan tidak mmbuat kita jiwa kita mulia jika kita tdk ikhlas berinfaq.
Tanpa harta pun manusia bisa mnjadi mulia  jika kita melakukan kebaikan dan membuang kekotoran di jiwa.
Jiwa kita lahir tanpa harta....sesungguhnya harta yg paling mulia di sisi Allah hanyalah ketaqwaan..jiwa yg suci bersih!
Bersyukurlah dgn nikmat-nikmat Allah SWT.
Utk masuk syurga,bawalah amal ibadah yang tulus ikhlas.Wang ,kemewahan bukanlah jaminan kehidupan yg sempurna di dunia jika diri kita sendiri tdk bersungguhan mencintai Allah.
"Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu.Jika kau hilangkan agama yang ada dalam dirimu,akan kubimbing semula dirimu supaya kita dapat bersama-sama  merasai indahnya syurga"
Pernah kubaca dakwah itu cinta.Dan cinta itu meminta semuanya darimu.maka sanggupkah kau mmberi dan berkorban semuanya saat aku meminta kau melakukan itu untukku?
Sebenarnya aku bukanlah pendakwah,aku hanya  seorang wanita biasa..yang terkadang suka menulis nota.Ini nota lamaku...
Impian yang pernah hangus..sengsara yg menganggu jiwa.seperti menjahit semula luka-luka yg tercarik mnjadi perca kain yg bercamtum mnjadi sutera.Buat mmbalut  diri yg kedinginan.
Impian yang tidak pernah hangus..berharap jari-jemari takdir mmbenarkan aku sekeluarga menikmati rasa bahagia.Biar bahagia itu menyelimuti tidur kami..
Penolongku hanya Allah..
Telah kembali rasa cintaku ke pangkuanMu..aku pasrah dalam mengenggam fitrah kehidupan  yg penuh ujian..yang pernah mmbuat airmataku menitis..seperti langit yg sedang menitis kan kesedihannya.Bersimpati dengan  deritaku..
Dendam dan kebencian,satu dosa bagiku.ujian dan fitnah..godaan dn kata-kata dusta..yg pernah di berikan kepadaku..aku terima..kerana aku tahu kembara fana  di tahun ini dan sebelum ni adalah fitrah semulajadi manusia yg mmpunyai hati yg berbeza-beza!
Sakit dan di sakiti..sayang serta di sayangi.Perlu dan sering memerlukan..sulit dan sukar untukku dan emosiku.Namun aku tahu,sampai bila pun jika kita tidak mahu mengubah diri kita ke posisi positif,pesepsi org terhadap kita tetap sama..........
Aku mahu menoleh kepada kebenaran  yg telah dijanjikan kpd setiap hambaNya.
'Ya Allah,wahai tuhanku,
Ampunilah kiranya segala dosaku dan lapangkanlah  kiranya rumahtanggaku dan berkatkanlah rezekiku"
"Kami memohon ampun kpd Allah Yang maha Besar.Kami telah bertaubat kpd Allah.Aku telah kembali kpd Allah.Kami telah menyesal atas apa yang kami lakukan.Kami berazam tdk akan mmbuat sebarang  dosa lagi utk selama-lamanya".
Mataku yg pernah berkaca di nota lama..segugus kesulitan dn kepahitan telah mnjenguk ke laman nuraniku.Inikah anugerah Allah yg terindah untukku membuka nota baru ?Sebenarnya aku masih mncari siapakah org yg mmdustai kebenaran...orang yg sanggup mengkhianati rasa kasihsayang saudara serahimku..orang yang selalu mnjadi racun dlm setiap silatulrahim sesama islam..yg sanggup bermanis kata sehingga bersaring madunya di depanku?
Kau akan sengsara jika memilih keinginan dan ketamakan itu..kerana keinginanmu satu kesalahan.Kesalahan yg mmberimu  satu dosa..Rosak akhlak,rosak jiwa akan merosakkan imanmu jua!Meski pun pernah terdampar di persimpangan,hati berbisik  bahawa kesengsaraan tdk pernah mmbuat hidup kita tenang..
Tuhan sedang menguji keimanku,kerana apa?
Mungkin istiqamah ku belum mantap,perjalanan rohaniku masih lemah.Berjuang kerna Allah adalah satu jihad.Aku terus berdoa kpd Tuhan yg mencipta  alam semesta yang indah ini.Nota lamaku penuh cerita.Nota baru belum ku buka lagi..InsyaAllah,jgn pernah jemu berharap..jgn pernah jemu berdoa..rayuanku bukan rayuan kosong.Rayuanku menuju jalan istiqamahMu..
"Ya Allah,berikanlah  kebahagiaan kdp kami ketika kesedihan  mengisi hari kami,ke mana pun kaki kami melangkah  Engkau menyertai kami ,ke mana pun kami dlm kehilangan ,kesakitan,kesepian dan kelukaan kami..kuatkanlah hati dan diri kami  dlm mnjalani hidup ini  utk menebarkan cinta dan kasih sayang  sesama manusia".
Bukan semua tangisan airmata  itu bererti duka
Bukan semua ketawa itu mmbawa bahagia dan bukan semua orang dapat memiliki apa yang di ingini di dunia ini.Aku bersyukur bila anakku juga mengikut jejak langkah abang dn kakaknya utk bersekolah di sekolah agama.Aku harap keputusan itu akn mmberi kebaikan utknya.aura positif dgn semangat baru...seperti biasa setiap tahun,hujung tahun adalah masa utk kami sekeluarga bercuti.Kami akn ke Genting Highland utk kali keempat..dn mnjejak anakku d i universiti Islam ,Gombak yg akan mnganbil peperiksaan  28 Dec 2011.
Terimakasih Tuhan,aku syukur dgn semua nikmatMu.
PENOLONGKU HANYA ALLAH....akan kutulis nota baru selepas ini.Insya'Allah.
                                                                                                                 

No comments:

ORIGINAL MILIK CHE AZIAH DAUD.SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA