Saturday, December 31, 2011

NOTA BARU.

1.1.2011.
Telah kusambut Tahun Baru pada 1Muharram 1433 yang lalu.Namun untuk kesinambungan hijrahku  yang bermula pada 1.1.2012.Tuhan telah menurunkan hujan rahmatNya sejak lembaran baru bermula.Betapa  agungNya Tuhan..menurunkan hujan membasahi bumi setelah tanah gersang..mendinginkan rumahku dan memberi petanda bahawa  rahmat Tuhan sentiasa ada bersama kita dalam melayari  kembara hidup ini.
Seluruh umat manusia menyimpan azam baru.Semua bercita-cita mahu menggapai impian.Bukan tanpa azam atau cita-cita,dunia jadi sepi?Hidup mesti berazam..bermuhasabah dan menetapkan tekad.Mahu berhijrah ke alam yang lebih baik..mahu pengalaman silam di jadikan iktibar..mahu dunia hari depan mnjanjikan kebahagiaan.
Seluruh liang -liang saraf dan darah  berkembang dgn semangat baru.Mencari kebahagiaan yang hak dan mengiktiraf kejayaan semalam sebagai pemangkin kebahagiaan masa depan.Menghargai  hak dan kebebasan diri untuk menemui cahaya indah sempena Tahun Baru!


Dunia ini satu pentas yang amat besar.Hayat dunia  tiada siapa punn dapat menduga..begitu jua hayat kita manusia yg menumpang di sini.Kadang-kadang kita tiada haluan utk di tuju..memikir destinasi mana utk di huni..namun kita mesti yakin bahawa dalam kegelapan pun manusia mesti ada harapan utk menemui cahaya..wajah dunia hari ini melakar cermin kehidupan masa depan.
Demi apa yang kita inginkan,kita berusaha sedaya upaya mencapai azam dan cita--cita..kita menemui pelbagai ragam..rona-rona  hidup yg berwarna.Sejarah diri dan peristiwa yg terjadi..ibarat kita menenun sutera indah,tentu sekali  menghadapi kesulitan utk memiliki sesuatu yg hakiki keindahannya.Azam perlu di teruskan dgn langkahan kaki yang kuat..kekurangan diri atau kata-kata orang hanya penguji utk kita mencapai keinginan hati..
Jika di terjemahkan betapa  nota lama kita di tahun sebelum ini..rupahayat  kita  bagaikan abstrak..sisa mimpi di teruskan lagi..kita terbang bagai camar putih.Kita tidak mahu jatuh ke lurah kehampaan..lalu di hina..kehidupan yg seluas usia satu hamparan untuk kita terokai.Menongkah arus dan menyonsong badai beradu nasib.Demi untuk sebuah azam dan keinginan.Kita dapat rasa hangatnya nafas yang kita hela.Sebelum terhentinya usia,kita berkira-kira apakah bekalan kita?


Aku tidak pernah menafikan betapa sengsaranya jiwa bila  berhadapan dgn derita.Tapi aku rasa  nikmat Allah tu sungguh banyak jika di bandingkan dgn derita yg tak seberapa..Membesarkan dua puteraku dan dua puteriku,membelai  raja kecintaanku..pernah terdampar di pulau sengsara,terlontar di tanjung duka..tapi siapa tahu Tuhan sedang memberikan  naungan kasihNya untukku..
Aku pernah terdengar bisikan bahawa alangkah mahalnya  harga sebuah kebahagiaan..walau pun dgn sayap yg patah,terbanglah  melintasi laut sengsara..insan hanya mampu berserah.Allah yg melimpahkan anugerahNya!
Pernah  burung senja mendekati awan hitam?
Pernah camar putih  terbang ke bulan?
Pernah hatiku di buru  dendam?
Sebanyak-banyak kebahagiaan adakah selamanya kekal?
Aku tidak mahu jauh dari nikmat Tuhan.Atau jatuh dalam pandangan hina manusia.Hati yang sakit akan tenang bila bertemu dgn Tuhan..
Kerana manusia mereka cipta ,melakonkan dan menyaksikan  sendiri drama hidupnya sendiri..semua zaman merasa teruja  dgn setiap perubahan yang terjadi.Berbagai tragedi terjadi..nilai keji manusia bila sanggup menolak orang lain utk kepentingan diri sendiri.Nilai keji manusia bila sanggup mengkhianati kepercayaan orang lain hanya dengan melihat kertas yang tertulis RM .Nilai keji manusia bila sanggup berpura-pura seperti tidak ada apa yg berlaku di depannya.Nilai keji manusia bila sanggup menipu dan berbohong demi menutup  untuk dirinya sendiri  menggapai impiannya..nilai keji manusia bila sanggup berdendam  dan balas dendam kepada saudaranya sendiri semata-mata utk mnjaga hatinya .Munafiknya manusia!
Kerana manusia  mempunyai jiwa yang suci..mereka simpati dgn penderitaan orang lain.Manusia yg mmpunyai naluri yg baik dan memiliki nilai-nilai luhur ini sanggup berkorban  kepentingan diri sendiri demi melihat kebahagiaan orang di sekelilingnya.Mereka mmbuka mata melihat penderitaan.mendengar keluhan suara yg memerlukan bantuan,ringan tangan menolong  kesusahan  insan yg meminta..malah diri dan hati mereka ikhlas dan redha  memenuhi impian orang lain  dalam mencapai kebahagiaan.Mereka rela berkorban  demi agama!
Allah  telah menjanjikan kpd Adam a.s.  syurga..pada hal Adam a.s. pernah terlontar ke dunia  kerana  dosa.Adam a.s. dan zuriatnya mndapat hidayat  dan keselamatan bagi mereka yg ikhlas ,redha dlm melaksanakan hukum Tuhan.Bertuahnya manusia yang menyuci dan membersihkan jiwanya menuju jalan  Allah mncari syurga!


Ya Rabbi Ya Iddin,
Segugus cahaya itu  berkaca  dan bersinar terangnya..Nostalgia pertemuan Adam dan Hawadi Jabbar Al- Rahmah  telah menumbuhkan cinta  di sebidang hati manusia.Tapi bukankah di situ gurun yang amat gersang dan tandus?
Hujan rahmat telah mmbasahi jiwa mereka.Negeri yg menemukan cinta dan kasihsayang manusia setelah 40 tahun berpisah..di negeri para Anbia bertemu.sesosok tubuh yg kerdil..jasadnya berdiri di sini..demi kerana cintakan Allah,semuanya bisa terjadi.
Jasad hayat ini tiada terjangka..bertahun-tahun berqasidah di tikar sejadah..kembalikan api cintaku..biarkan ia menyala di situ,aku tahu sejak di alam fetus lagi aku telah tercipta..aku mahu Allah meniupkan cahaya keimanan ke seluruh jasadku.Aku mahu azamku tertunai dgn mengingat Allah setiap waktu.Aku mahu redha Allah menyelimuti dingin tubuhku..aku mahu Allah mmberikan dakapan kasih sayang utk semua umat seiman dengan ku.Perbetulkanlah saf-saf kami..biar kami tenang berdoa kepadaMu.


Nota lama telah sempurna kutulis.Biar ia kekal dlm lipatan sejarah.Nota baruku:"Wahai Tuhanku,Ampunkan kiranya segala dosaku  dan lapangkanlah  kiranya rumahtanggaku dan berkatkanlah rezekiku"-
Sempena hijrah kali ini aku berazam untuk lebih sabar  dengan musibah yang datang.Seperti kisah sejarah  perpisahan suami isteri  di zaman Rasulillah S.A.W.Kisah  istimewa ini layak di tulis dengan tinta emas.Ketika abu Salamah sedang nazak,dialog cinta pun tertulis sebagai satu kisah sedih.Tapi kerana sebuah  cinta agung seorang suami terhadap isterinya yang di sayangi sepenuh jiwa raganya ..Abu Salamah dgn seribu kepayahan,airmata bercucuran dan dalam kesedihan teramat,beliau masih tidak berputus asa.Abu Salamah berdoa:"Ya Allah,jika aku mati terlebih dulu,maka berikanlah Ummu Salamah seorang suami yg lebih baik dariku.Suami yg tdk akan mmbuatnya sedih dan tdk akan menyakiti nya".
Setiap hari yg sukar,doa itu sntiasa di panjatkan kpd Allah.Siapakah orang yg lebih baik dari Abu Salamah?Ummu Salamah sedar tentang  status dirinya...sesungguhnya Allah sentiasa mndengar setiap doa hambaNya.Doa yg luhur dan ikhlas.Doa yg tiada pernah berputus harap.Doa dari seorang hamba kpd PenciptaNya yg menyempurnakan segala hajat..Subhanallah..Tuhan Yang Mulia..Insan yg mulia seperti Rasulillah  telah di gantikan Allah sebagai pelindung Ummu Salamah..
Apakah rahsia di sebalik kisah tragis ini?
Apakah ini hanya satu drama biasa?
Apakah kita tidak bijak menafsir dengan akal yg waras?
Kenapakah ini semua berlaku?
Sesungguhnya ini bukanlah kisah biasa..bukan satu  permainan cinta.Ini kisah  betapa doa  dn munajat  kita telah sampai kepada Allah.Allah Maha Mendengar!
Terciptalah sebuah kesabaran yg di balas dgn sebuah kebahagiaan.Pertukaran yg tdk berbelah bagi saat Ummu Salamah dn Abu Salamah telah menunaikan hak kewajipan terhadap Allah.Tanpa ragu,doa yg tidak pernah berhenti sepanjang hari itu sangat bernilai di mata Allah.
Ummu Salamah bermunajat:"Ya Allah,berilah ganjaran atas kehilangan akibat musibah yg melanda diriku.Dan berilah ganti yg lbih baik drpnya,maka pasti Allah akan mengurniakan sesuatu yg lebih baik".
Mohonlah kebaikan dari Allah.Setelah musibah melanda..berhijrahlah..tiada hal sebesar manapun tiada jalan penyelesaiannya...namun jgn sangka  banyak hal yg dapat di selesaikan dgn wang ringgit atau harta benda..terutamanya kasih sayang atau cinta yg ada di hati manusia!


Aku menulis dlm bahasa cinta..seperti ingin membuka kelopak bunga..telah pulang rasa cinta ke pangkuanMu.Aku pasrah mengenggam fitrahMu.Walau airmataku pernah menitis ..kutahan dendam dan kemarahanku.Aku sedar dalam kembara tahun laluku,terdetik seribu ujian.Namun dalam meneruskan kembara di tahun baruku,sejuta impian sedang mekar di hatiku.
Inikah anugerah terindah yang Allah berikan untukku?
Terkadang bual bicaraku keterlaluan utk org di sekelilingku,maafkan kesilapanku.
Terkadang tindakan dan tingkahku menyakitkan insan di sekelilingku,ampunkan ketelanjuranku.
Jika aku berdiri teguh di sisiMu,terimalah diriku..
Jika aku tersalah menduga firasatMu,jangan aniaya aku..
Penolongku hanya Allah.."Cinta Allah adalah sebuah cahaya.yang jika tanpaNya ,engkau berada dalam gelap gelita"(ibnu Qayyim).
Perteguhkan hatiku untuk selalu berada di lantai tauhidMu.Seberapa berhargakah  dunia ini bagiku?
Aku tidak mahu menyembunyikan sebuah kebenaran..kerna itu satu kesalahan!Aku mahu berkata benar,mahu jujur  terhadap diriku sendiri..andai Tuhan telah meletakkan aku di sisi bagaimana pun,aku rela.Aku percaya tidak ada satu tangan pun yg mampu menghalang andai suratan takdir itu terjadi.
Aku juga yakin dan percaya bahawa  tidak ada sejuta tangan yg mampu  menolong andai Allah telah menetapkan ketentuanNya begitu.Ku perteguhkan diriku degn kalimat agungMu.
Allah itu Satu.
Sesungguhnya isi dunia ini tidak bererti jika di bandingkan  dgn Sunnah  dan Al-Quran!
Moga hati ini tidak tergoda dgn nikmat sementara.."Aku berlindung dgn kalimah Allah  Yang Maha Sempurna dari segala kejahatan apa yg Dia ciptakan".
Akhirnya dalam Nota Baru ,aku berpesan kpd diriku sendiri,suamiku serta anak-anak yang mnjadi permata hatiku selama ini.(mereka adalah termasuk dari wangi  syurga,maka  ikutlah perintah Tuhan).
"CINTA ITU MEMINTA SEMUANYA DARIMU.MAKA SANGGUPKAH KAU BERKORBAN SAAT AKU MEMINTA SESUATU DARIMU?"

No comments:

ORIGINAL MILIK CHE AZIAH DAUD.SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA