Monday, February 14, 2011

SALAM MAULIDUR RASUL.

Setiap hamba memiliki Tuhan yg pasti akan ia jumpai,dn rumah yg kelak akan di diami.Maka hendaklah  ia mnjadikan TuhanNya redha kepadanya  sebelum ia mnjumpaiNya.Dn menghias rumahnya  dgn baik sebelum ia pindah ke sana dan menempatinya(menhuninya)-Ahli hikmah.
Rahsia usia berada dlm genggaman takdir.Kelahiran bermula.Kematian mengakhiri puncak segala kenikmatan.Abad demi abad,berkurun lamanya kita  menerima nur Islam.Nabi terakhir zaman telah meninggalkan kita pusakanya:sunnahku dan Al-Quran.
Sejarah tidak pernah berakhir tentang kebangkitan Islam.Bagaimana Rasulillah berjuang utk memastikan umatnya mndapat petunjuk Allah.Muhammad-seorang yg terpuji.Malaikat menyeru:bahawa laknat Allah  tertimpa ke atas org yg berbuat zalim.-44(AlA'raaf).
Tidak mustahil perkara yg buruk juga terjadi di kalangan org baik,Kerana itu kita berlawan utk kehidupan kita.Setitia airmata yg bertaubat akan mndapat nilaian Tuhan.Setitis tinta yg menitis akan menceritakan segalanya...sebatang pena akan melahirkan jutaan ayat..dapat menulis falsafah..kadang-kadang dgn sebatang pena  kerajaan yg kuat  boleh rebah!
Sejarah  Nabi Muhammad S.A.W.mmbuktikan keagungan Islam.Perjuangan,peribadi Baginda sejak kecil menyerlah sehingga perjalanan nya di lindungi malaikat dgn awan -gemawan..Dlm laman sejarah tercipta betapa hebatnya  pemimpin agung kita  memilik keperibadian yg tiada tolok banding.Sehingga nafas terakhir baginda masih mahu jaminan dr Allah bahawa setiap umatnya akan masuk syurga..kasih sayang  dan cintanya mendorong ummah bersatu.Berselawatlah sebanyak mampu kerana ia akan membantu kita dlm mndapat syafaat  ketika meniti titian silatul rahim nanti...
Setitis airmata taubat mampu memadamkan api  yg menyala di neraka.Usunglah iman ke mana saja..Tuhan telah memilih Muhammad sebagai pemimpin dunia yg menyuntik cahaya keimanan dlm jiwa setiap anak Adam.Jiwa seorang mukmin akan lembut dn berkasihsayang dgn hidayahNya.Moga Allah akan terus  mmberikan  nikmat utk kita semua....Sabda Rasullullah:Dlm diri manusia  tersimpan segumpal darah.Bila darah itu baik maka baiklah jasadnya  dn kelakuan manusia.Bila darah itu buruk maka buruklah semuanya.Ingatlah itu adalah hatimu.
Hayatilah lima perkara ini:
1.Sihat sebelum sakit
2.Lapang sebelum sempit
3.Muda sebelum tua
4.Kaya sebelum miskin.
5.Hidup sebelum mati.
MAN LA YARHAM,LA YARHAM.
HB Tabrani -Sabda Nabi S.A.W.:"Ujian yg paling berat di timpakan kpd Nabi-Nabi kemudian para aulia,ambiya' di ikuti kemudiannya  menurut keimanan masing-masing.
SALAM MAULIDUR RASUL UTK MUSLIMIN DAN MUSLIMAT.SEGALANYA TERJADI DGN IZIN ALLAH S.W.T.

No comments:

ORIGINAL MILIK CHE AZIAH DAUD.SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA